GASTOUDEROPVANG PIPPELOENTJE – HUISREGELS
Welkom bij Gastouderopvang Pippeloentje! In deze huisregels lees je alle praktische afspraken over de opvang. Zo weten we beiden waar we aan toe zijn en kunnen we samen zorgen voor een fijne, veilige en vertrouwde omgeving voor jouw kindje.
Openingstijden en opvangdagen
De opvangdagen zijn maandag, dinsdag en vrijdag. De opvang is geopend van 07:30 tot 17:00 uur.
Bij de start van de opvang spreken we vaste breng- en haaltijden af. Deze tijden worden geregistreerd voor de betaling. Extra opvang (bijvoorbeeld eerder brengen of later ophalen) is in overleg mogelijk en wordt afgerond naar boven geregistreerd. Voor dagopvang geldt een minimale afname van 9 uur per dag; voor buitenschoolse opvang is dit 6 uur per dag. BSO in vakantie, studiedagen en vrije dagen minimaal 9 uur.
Ophalen en brengen
Wanneer iemand anders dan de ouder het kind komt halen of brengen, hoor ik dat graag vooraf. We spreken dan samen af hoe dit veilig verloopt.
Brengen en halen doen we aan de deur op de patio. Dit zorgt voor rust en veiligheid binnen. Kinderen komen zonder ouders naar binnen en doen hun schoenen of laarzen uit. (buiten of in de gang). Binnen spelen we op sokken of sloffen. Zo blijft het schoon voor iedereen die op de grond speelt.
Lukt het niet om je kindje op de afgesproken tijd te brengen of halen? Laat het even weten via WhatsApp. Meestal is dat geen probleem, maar soms zijn we net buiten of even onderweg.
Ziekte en gezondheid
Een ziek kindje heeft extra aandacht van papa of mama nodig. Heeft je kindje koorts, buikgriep, is het erg hangerig of besmettelijk ziek (bijv. griep, waterpokken, hand-voet-mondziekte), dan blijft het thuis. Ook zonder koorts kan een kind te ziek zijn voor de opvang. Geef een ziekmelding uiterlijk een uur voor aanvang van de opvang door.
Krijgt je kindje paracetamol voordat het naar de opvang komt? Meld dit altijd van tevoren. Soms kan opvang in overleg dan wel doorgaan.
Een kind is weer welkom als het minstens 24 uur klachtenvrij is zonder medicijnen. Bij neusverkoudheid wordt gevraagd actief te behandelen met neusspray (zoutoplossing of xylometazoline) voor comfort, hygiëne en om besmetting te beperken.
Wordt een kind tijdens de opvang ziek? Dan nemen we contact op en vragen we je om het kind binnen een uur op te halen.
Let op: ziekte- en afmeldingsdagen worden wél geregistreerd en doorbetaald. Je betaalt voor de gereserveerde plek.
Vakantie en feestdagen
De opvang is gesloten op nationale feestdagen. Dit zijn:
Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Kerst.
Bovenstaande feestdagen wordt er geen opvang geboden, maar worden wel doorberekend als reguliere opvang dag, indien ze vallen op een afgesproken opvangdag. Dit betekent dat ouders het normale uurtarief betalen, ook als opvang op die specifieke dag niet plaatsvindt. Deze werkwijze is toegestaan binnen de geldende regelgeving voor Gastouderopvang. De belastingdienst toeslagen erkent doorbetaling tijdens sluiting op feestdagen als gebruikelijk binnen gastouderbranche. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de rijksoverheid.
Als gastouder geef ik vakanties en vrije dagen minstens twee maanden van tevoren door, zodat ouders kunnen plannen. De grote vakanties probeer ik voor het einde van het jaar voor het volgende jaar al bekend te maken.
Ouders geven hun eigen vakanties of afmeldingen minimaal één maand van tevoren door. Afgemelde dagen worden wel geregistreerd voor betaling.
Wennen
Voordat je kindje start met de opvang mag het komen wennen. We plannen hiervoor samen een dagdeel in van 3 uur. Soms is een dagdeel nog te lang voor de eerste keer, daarom is het fijn als een ouder dan in de buurt blijft om eventueel eerder op te halen.
Zindelijkheid
Wanneer een kind thuis begint met zindelijkheidstraining, stemmen we samen af hoe we dit tijdens de opvang voortzetten. Het kind is welkom zonder luier na overleg. Graag dan wel voldoende droge (onder)broeken meenemen!
Wat neem je mee?
Geef je kindje het volgende mee:
- Een tas met voldoende reservekleding
- Luiers, fles en voeding indien nodig
- Groente- en fruithapjes voor baby’s
- Speen en/of knuffel voor het slapen
- Eventueel slaapkleding of slaapzak
- Buitenspeelpak en laarzen (de kleding kan vies worden)
Speelgoed van thuis blijft liever thuis. Er is hier voldoende om mee te spelen en te delen. Als er toch iets wordt meegenomen, is dit op eigen risico – en zonder kleine onderdelen in verband met jonge kinderen.
Voeding en traktaties
We eten gevarieerd en gezond. Soms bakken we iets lekkers of vieren we feestelijk een verjaardag en is het iets minder gezond. Bij traktaties houden we rekening met de leeftijden van de kinderen en eventuele allergieën. Overleg gerust bij twijfel.
Spelen
Buiten spelen doen we in principe dagelijks! We gaan naar de tuin, speeltuin of het bos. Trek gepaste kleding aan rekening houdend met het weer en/of geef reserve kleding mee. We kunnen nat of vies worden.
Pedagogische visie
Ik bied een liefdevolle, veilige omgeving waarin kinderen zichzelf mogen zijn. Met creativiteit, persoonlijke aandacht en een vast ritme sluit ik aan bij de behoefte en het tempo van elk kind. Ik stimuleer zelfstandigheid en zelfvertrouwen en volg het pedagogisch beleid van het gastouderbureau en mijn eigen Pedagogisch werkplan.
Communicatie
Persoonlijke communicatie heeft de voorkeur. Bij het halen en brengen is ruimte voor korte overdracht. Voor baby’s tot 1 jaar houd ik via WhatsApp een uitgebreidere update bij met voeding, slaapjes en bijzonderheden. Voor elk kind stuur ik regelmatig een update met foto’s.
Vragen, opmerkingen of afmeldingen? Graag via WhatsApp of e-mail, zodat het overzichtelijk blijft.
Evaluatie
Het gastouderbureau organiseert jaarlijks een formele evaluatie met ouders. Daarnaast evalueren we de opvang regelmatig mondeling bij het halen en brengen. Hebben we behoefte aan een uitgebreider gesprek? Dan plannen we een moment samen in.
Tarieven en betaling
Na afloop van elke maand ontvang je een digitaal overzicht van de geregistreerde uren ter goedkeuring. De factuur dient binnen de eerste week van de nieuwe maand te worden voldaan.
Let op: bij een betalingsachterstand van één maand wordt de opvang direct stopgezet. Openstaande bedragen blijven verschuldigd. Indien nodig worden incassokosten doorbelast.
Ieder jaar per 1 januari kan het uurtarief of andere voorwaarden worden aangepast.
Deze wijziging wordt altijd minimaal één maand van tevoren schriftelijk aangekondigd. Ga je niet akkoord met de wijziging? Dan geldt een opzegtermijn van één maand.
Opzeggen
Opzeggen kan per e-mail en dient ook bij het gastouderbureau te worden gemeld. Doe je dit niet bij beiden, dan blijft het contract doorlopen. Er geldt een opzegtermijn van één maand, ingediend vóór de eerste van de maand. In die maand betaal je nog voor de opvang.
Tot slot
Niet alles laat zich vangen in regels. Situaties die hier niet beschreven staan, beoordeel ik als gastouder zelf, altijd met het belang van het kind en de veiligheid van de opvang in gedachten.